Ditt sittande


Här har Sveriges Naprapatförbund tagit upp en artikel om vårt sittande. Vi naprapater tjatar gärna om hur man sitter på kontoret, hemma i soffan, i bilen eller vid köksbordet.

Läs hela artikeln här. Det är Wim Grooten, forskare på Karolinska Institutet som beskriver att det finns flera metoder och tekniska hjälpmedel för att minska riskerna med för mycket stillasittande. Och ny forskning visar på att det är minst lika viktigt att skapa naturliga avbrott.

Det kanske vanligaste felet de flesta gör är att man helt enkelt har gjort arbetsplatsen lite för bekväm. Säger Wim Grooten.

– Visst är det skönt att ha allt inom räckhåll på skrivbordet, men för vårt välbefinnande är det betydligt bättre att ha pärmarna på andra sidan rummet, skrivaren långt ute i korridoren och kaffekokaren i köket. På så sätt skapar man flera avbrott i sittandet, säger han.

– Vad gäller stå-skrivbord så finns det studier som visar att energiåtgången ökar vid stående och det har positiva effekter på hälsan. Men det absolut viktigaste är att se till att man varierar ställningen.

Så OMBYTE FÖRNÖJER minst sagt!